ERGOTHERAPIE

Hieronder kunt u antwoord vinden op een aantal relevante vragen over ergotherapie.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is bedoeld voor iedereen die beperkt wordt in zijn functioneren of werkzaamheden. Als gevolg van een ziekte, aandoening, vermoeidheid, pijn of ouder worden kan het zijn dat de uitvoering van dagelijkse activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend is.
U kunt hierbij denken aan opstaan van uw bed of stoel, douchen en aankleden, maar ook aan huishoudelijke activiteiten, school, werk, hobby's of vrijetijdsbesteding. Het gaat altijd om activiteiten die voor u belangrijk zijn. (Klik hier voor meer voorbeelden van hulpvragen).

Onze praktijk is gespecialiseerd in de begeleiding in het omgaan met de beperkingen van chronische aandoeningen, zoals COPD, aanhoudende pijnklachten en vermoeidheid, post-Covid, neurologische en reumatische en progressieve aandoeningen. Ons doel is: Zolang mogelijk datgene blijven doen wat belangrijk voor u is.

Het doel van de therapie is dat u zo goed mogelijk kunt functioneren in uw eigen woon- of werkomgeving. Daarom is de therapie heel praktisch. In veel situaties zal de ergotherapeut bij u thuis of op het werk komen om te oefenen. De effectiviteit van de therapie wordt daarmee vergroot.

 

Wat kunt u verwachten van de therapie?

Op basis van een gesprek met u en/of direct betrokkenen probeert de ergotherapeut een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw functioneren. Problemen worden geïnventariseerd en u geeft aan welke beperkingen voor u het grootst zijn.

U kunt denken aan activiteiten zoals douchen, een jas dichtknopen, opstaan uit een stoel, aankleden, boodschappen doen, koken, verplaatsen binnen- en buitenshuis, schrijven, uitvoeren van werk, tuinieren en het leren omgaan met een beperkte hoeveelheid energie.

Tijdens de therapie leert u hoe u deze activiteiten opnieuw of op een andere manier kan uitvoeren. Ook kan het zijn dat mantelzorgers/verzorgers worden geïnstrueerd hoe u te helpen bij activiteiten die u niet meer zelf kunt uitvoeren. Daardoor kan overbelasting van verzorging worden voorkomen.

 

Hoe komt u bij een ergotherapeut?

Uw huisarts, specialist, of bedrijfsarts kan u doorverwijzen. Indien uw medische situatie stabiel is, kunt u ook zonder verwijzing bij ons terecht.

 

Wat is het effect van ergotherapie?

In de praktijk is gebleken dat er grote behoefte is aan de inzet van ergotherapie bij mensen thuis. Ergotherapie draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven. Uiteindelijk resulteert ergotherapie in een lagere afhankelijkheid van zorg. Bij (vroegtijdige) inschakeling van de ergotherapeut kan zelfs opname of dagbehandeling in een verpleeghuis of andere zorginstellingen worden voorkomen of uitgesteld. Tevens worden hulpverleners, werkzaam in wijkverpleging, gezinszorg en mantelzorg in hun taak verlicht en kan overbelasting worden voorkomen (Graff, 2008).

 

Wat kost ergotherapie?

Ergotherapie is opgenomen in de basisverzekering. Dat betekent dat iedereen op verwijzing van (huis)arts, specialist of bedrijfsarts recht heeft op een vergoeding van 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. In sommige gevallen kan de hulp van de ergotherapeut ook vergoed worden vanuit het persoonsgebonden budget (PGB).

Met de meeste grote zorgverzekeraars is een contract afgesloten. Dat betekent dat facturen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar worden verstuurd.